Vägledning om e-hälsoinsatser för praktiker och forskare
Syftet med rapporten är att ge vägledning om bästa praxis för att förebygga eller förbättra tillståndet för psykisk ohälsa med hjälp av e-insatser för psykisk hälsa.
Rekommendationer från rapporten
Identifiera målgruppen utifrån ålder, kön, kulturell bakgrund, leveranssammanhang och leveransformat och engagera dig i dem på ett effektivt sätt.
Genomföra lämplig intressentdialog med alla parter som är involverade i leverans, spridning och genomförande av interventionen, samt med slutanvändarna .
Tänk på målgruppens vanliga konsumentbeteende, t.ex. vilka typer av hälsoappar som används, hur ofta de används och vilka funktioner som är tilltalande.
Fatta beslut om dataflöde, lagring, åtkomst och transparens samt tydligt definiera förfarandet för att säkerställa deltagarnas förtroende för akademisk forskning om psykisk hälsa via internet.
Implementera riskhanteringsstrategier och åtgärder för att förebygga avhopp.
Välj en lämplig tidsram för frågor i utvärderingar, med hänsyn till att minimera retrospektiv partiskhet och förbättra representativiteten.
Källa
Seiferth, C., et. al. (2023) "How to e-mental health: a guideline for researchers and practitioners using digital technology in the context of mental health " https://www.nature.com/articles/s44220-023-00085-1