Digital behandling för klienter med spelproblem
Allt du behöver för att hjälpa klienter med spelproblem. I behandlingsprogrammet ingår ett screeningverktyg, självstudiemoduler och ett forum där klienter kan utbyta erfarenheter. Hantera klienter enkelt och följ deras arbete och utveckling.
Tiden klienter i snitt lägger ner på behandlingen per vecka.
Andel klienter som inte längre bedöms ha spelproblem efter avslutad behandling (enligt PGSI).
Tiden terapeuter i snitt lägger per klient och vecka.
Om behandlingsprogrammet
Programmet är skapat av forskare, psykologer och psykoterapeuter med lång erfarenhetav beroendebehandling. Innehållet är evidensbaserat och bygger på metoder såsom Motivational Interviewing (MI), Motivational Enhancement Therapy (MET) och KBT.
Behandlingens åtta moduler
Om spelproblem och varför du spelar
Om vad spel kostar och vad som triggar dig att spela
Om hur påverkar spel ditt sociala liv
Om acceptans och ett viktigt beslut om förändring
Om slumpen och att tänka fel
Om risksituationer
Om ekonomi
Om återfall, hjälp och stöd
Fördelar
Få alla fördelar med digital vård utan att kompromissa med vårdkvalitet eller den personliga kontakten mellan klient och terapeut.
Det fungerar
9 av 10 klienter klassificeras inte längre som problemspelare efter avslutad behandling (enligt PGSI).
Spara resurser
Det digitala formatet gör det möjligt för terapeuterna att fördubbla antalet klienter i behandling.
Öka motivationen
Den höga graden av autonomi motiverar klienten att avsluta behandlingen, vilket lämnar mer utrymme för terapeuten att fokusera på kärnan i klientens problem under terapisessionerna.
Bra för forskning
Digital data gör att programmet är lätt att använda i forskning.
Sänk trösklarna
Nå klienterna i tid med bättre och snabbare tillgång till vård, högre självbestämmande och möjlighet för klienten att få behandling var de än är.
Löpande stöd
Det digitala formatet gör att klienten alltid bär med sig både behandling och stöd. Efter avslutad behandling har klienten fortsatt tillgång och kan gå tillbaka för att läsa informationen, se tillbaka på sina svar och dra nytta av klientforumet.
Behandlingsstegen
Digital screening
Behandlingsprocessen inleds med en digital screening som innehåller olika självskattningsformulär. Syftet är att säkerställa att behandlingsprogrammet passar klienten och att identifiera eventuella befintliga tillstånd som kan påverka behandlingen.
Tillgång till programmet
När en klient har accepterats får de tillgång till behandlingens första modul.
Var och en av de åtta modulerna behandlar olika delar av spelproblem och behandling. Varje modul avslutas med en veckouppgift för reflektion. Uppgiften publiceras i forumet, som också kan användas av klienter för att hitta gemenskap i sin situation.
Digital KBT och terapisessioner
När en modul är avslutad bokar terapeuten in ett telefon- eller videosamtal med klienten för att gå genom veckans modul och arbeta med identifierade problem.
Därefter får klienten tillgång till nästa modul.
Utvärdering
När behandlingen avslutats får klienten besvara totalt fyra utvärderingar: en direkt efter avslutad behandling och därefter efter 3, 6 respektive 12 månader. Det ger vårdgivaren insikt i programmets verkningsgrad samtidigt som det ger klienten möjlighet att utvärdera sin situation och om de är nöjda med sina framsteg.
Vad som ingår i lösningen
Allt du behöver för att erbjuda platsoberoende och effektiv behandling av spelproblem. Detta ingår:
Innehåll
Screening, 8 behandlingsmoduler inriktade på olika aspekter av problemspelande, speldagbok och utvärderingar efter 3, 6 och 12 månader.
Plattform
Meddelandefunktion, klientforum och meddelandesystem. Lättillgängligt från alla enheter under och efter behandlingen.
Teknisk support
Teknisk support tillgänglig måndag till fredag 9-17 under helgfria vardagar.
Administration
Tilldela roller, skapa etiketter, redigera innehåll, hantera kunder, följ klienternas utveckling, skicka privata meddelanden och dra ut rapporter.
Utbildning av personal
Terapeuter erbjuds utbildning i att använda och arbeta i programmet.
Språk
Tillgängligt på engelska (UK) och svenska. Ytterligare språk mot kostnad.
Varumärkesprofilering
Plattformen kan anpassas till din grafiska profil.
Säker klienthantering
Alla personuppgifter krypteras och lagras säkert och i enlighet med GDPR. Programvaran har utvärderats och godkänts i en oberoende extern granskning.
Forskning
Onlinebehandlingsprogrammet har verifierats i stora forskningsstudier med longitudinella uppföljningar. Det används för närvarande av den finska rådgivnings- och behandlingstjänsten för spelproblem Peluuri, den franska leverantören av spelbehandling Arpej och SOS Joueurs samt av GamCare som är en del av National Gambling Treatment Service som är verksam i England, Skottland och Wales.
Det finns tre vetenskapliga studier om vårt onlinebehandlingsprogram som har publicerats i tidskrifter med peer-review. I den första studien jämfördes programmet med en kontrollgrupp (N=66) (Carlbring & Smit, 2008). Behandlingsgruppen förbättrades avseende spelproblem, ångest, depression och livskvalitet betydligt mer än kontrollgruppen, och visade kliniskt meningsfulla förändringar, till exempel genomsnittlig NODS-poäng 8,2 före behandling och 1,97 efter behandling för behandlingsgruppen (cut-off för patologiskt spelande = 5). Resultaten kvarstod även vid 36 månaders uppföljning, där tre fjärdedelar visade en kliniskt måttlig eller stor förbättring. I denna studie exkluderades deprimerade problemspelare, vilket begränsade möjligheten att generalisera resultaten.
Samma behandling, men utan att exkludera deprimerade patienter, utvärderades i en icke-jämförande studie med en enda grupp (N=284) (Carlbring et al, 2012). Resultaten från den första studien replikerades och var hållbara över 36 månader.
Behandlingsprogrammet har även utvärderats i Finland (Castrén et al, 2013). Från september 2007 till maj 2011 anmälde sig totalt 471 deltagare (325 män och 146 kvinnor) till en 8-veckors internetbaserad kognitiv beteendeterapi (vårt online-behandlingsprogram) som erbjöds för problemspelare i Finland. Tvåhundratjugofyra deltagare fullföljde behandlingen och efter behandlingsperioden fann man signifikanta förändringar i följande variabler: spelrelaterade problem (NODS), spelsug, försämrad kontroll över spelandet, alkoholkonsumtion (AUDIT-C), sociala konsekvenser, spelrelaterade kognitiva feltankar och depression (MADRS).
Referenser
Carlbring, P. & Smit, F. (2008). Randomiserad studie av internetförmedlad självhjälp med telefonstöd för patologiska spelare. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 6, 1090-1094.
Carlbring, P., Degerman, N., Jonsson, J. & Andersson, G. (2012). Internetbaserad behandling av patologiskt spelande med treårsuppföljning. Kognitiv beteendeterapi, 41, 1-14.
Castren, S., Pankakoski, M., Tamminen, M. Lipsanen, J., Ladouceur, R., Lahti, T. (2013) Internet-based CBT intervention for gamblers in Finland: Erfarenheter från fältet. Scandinavian Journal of Psychology 54(3) Sidor: 230-235 DOI: 10.1111/sjop.12034.
Artiklar
Här samlar vi nyheter från forskning och beroendebehandling.