"Nu kan jag hjälpa klienterna oavsett var de befinner sig, samtidigt som jag själv kan jobba på distans."

Kan onlinebehandling passa särskilt bra för personer med spelproblem? Ja, det är i alla fall utan tvekan ett bra komplement till traditionell behandling för att kunna nå ut och se till att fler får behandling i tid, menar Pia Norgren, leg. psykolog, specialist i beroendepsykologi och delägare i IBT Uppsala. Pia använder vår onlinebehandling för spelproblem för att behandla klienter i hela Sverige. Vi har pratat med Pia för att få veta mer om hur det går och varför hon valt att arbeta med onlinebehandling.  

Varför ville du börja behandla spelproblem online?

Jag ville få tillgång till en strukturerad behandling för spelproblem och kunna nå ut till fler klienter. Nu kan jag hjälpa klienter oavsett var de befinner sig, samtidigt som jag själv kan jobba på distans.

Jag upplever att just onlinebehandling passar personer med spelproblem särskilt bra. De är vana vid att sitta vid datorn, och jag upplever att det nästan är lättare för dem att ta till sig behandlingen i det här formatet jämfört med att träffas fysiskt och göra hemuppgifter med papper och penna.

Det är väldigt få som söker hjälp för sina spelproblem via kommunen. Man vill inte gå in dit och be om behandling. Det finns en stor skam kopplad till spelproblem – då kan det vara ett bra alternativ att kunna få behandling digitalt och mer anonymt. Jag har veckovisa videosamtal med de klienter jag behandlar, där vi tillsammans går igenom och pratar om de uppgifter klienten gjort självständigt under veckan. Det mötet behövs och är viktigt.

Hur skiljer sig onlinebehandling mot "traditionell behandling"?

Att det finns en satt behandlingsstruktur med färdigt innehåll gör att det blir lättare att hålla en röd tråd i behandlingen. Det blir lättare att hålla sig till ämnet när man har en struktur att följa. I traditionell behandling kan det vara lätt att man försvinner in i något annat som pågår för stunden.

För klienter med svår samsjuklighet passar onlinebehandling förmodligen inte lika bra. Men då skulle jag kunna tänka mig en kombination där en del av behandlingen sker på plats, medan onlinebehandlingen används som ett komplement för att behandla beroendet.  

Vilka fördelar ser du med att använda onlinebehandling med ett strukturerat format?

Först och främst att jag får tillgång till moderna verktyg som ligger i tiden för att på ett effektivt sätt kunna nå fler. Jag måste till exempel inte ta fram hemuppgifter och skicka med klienter.
 

Jag gillar att behandlingen innehåller många utbildande delar. Återfallsprevention är ju egentligen ingen behandling utan mer en utbildning. I onlinebehandlingen kan klienten ta till sig kunskapen på egen hand och i sin egen takt, vilket ger oss mer utrymme att fokusera på kärnfrågorna under våra samtal.

Jag kan följa klientens arbete i behandlingen och se hur han eller hon har besvarat de olika uppgifterna. Under våra videosamtal använder jag klientens svar som underlag för samtalet. Det gör det enkelt att få igång ett samtal där klienten sedan kan berätta fritt.

Vilka trender ser du för onlinebehandling i framtiden?

Jag tycker att det finns för lite behandlingsalternativ för beroende generellt. Jag har jobbat en del med klienter som är kriminellt belastade. De är svåra att nå och inte alla behandlare vill jobba med dem. Dessutom kan det vara så att man inte ens kan träffa dem. Att kunna jobba digitalt med dem hade varit väldigt bra.

Hur fungerar samarbetet med Sustainable Interaction?

Jättebra! Jag har fått snabb återkoppling på frågor och allt har varit enkelt.

Tidigare
Tidigare

"Programmet har fått mycket positiv feedback från klienterna"

Nästa
Nästa

Sustainable Care levererar onlinebehandling för spelproblem till franska Arpej