89 % högre risk att bli långtidssjukskriven som spelberoende
Forskning från Karolinska Institutet visar att spelberoende kan öka risken för långtidssjukskrivning. Studien, som publicerades i Psychological Medicine, visade att personer med spelberoende löper 89 procent högre risk att bli långtidssjukskriva jämfört med personer som inte är spelberoende.
Spelproblem resulterar i negativa konsekvenser för både individen, anhöriga och samhället i stort – däribland arbetsgivare.
Långtidssjukskrivning är inte bara ett problem för arbetsgivaren – att arbeta är också viktigt för individens psykiska och finansiella återhämtning, säger studiens försteförfattare Viktor Månsson.
Som arbetsgivare finns det alltså goda incitament att identifiera tidiga tecken på spelproblem för att kunna sätta in stöd och behandling så tidigt som möjligt.
Jakob Jonsson är klinisk psykolog på Sustainable Care och även verksam vid Karolinska institutet, där han forskar om spelproblem och hur man förebygger dem.
Här ger han sina bästa tips för att förebygga och hantera spelproblem på arbetsplatsen.
Jakob Jonsson
Så förebygger och hanterar du spelproblem som arbetsgivare
Se till att det finns en policy som reglerar spel på arbetsplatsen och under arbetstid – på samma sätt som många arbetsplatser har när det gäller alkohol
Diskutera spel under medarbetarsamtal.
Utbilda relevanta medarbetare om tecken på spelproblem och om vilka resurser som finns tillgängliga för stöd och hjälp.
Ta in hjälp för att göra en kvalificerad bedömning och behandlingsplan.
Se till att det finns en rehabiliteringsplan på plats.