Sambandet mellan spelproblem och brottslighet

Det finns en tydlig koppling mellan spelproblem och kriminalitet. Spelproblem kan vara en inkörsport till ekonomiskt relaterad brottslighet för tidigare ostraffade individer. I bakgrunden ligger då ofta ett desperat behov av pengar för att kunna finansiera ett missbruk. Samtidigt kan personer med en kriminell livsstil ha spelproblem, där spelproblemet gör det svårt att lämna brottsligheten bakom sig eftersom man hela tiden behöver fylla på kassan för att kunna fortsätta spela. 

Tidigare ostraffade individer kan börja begå brott för att skaffa pengar till spel eller täcka spelförluster. Bedrägerier och förskingring på arbetsplatsen är vanligt. Ofta med tanken att man bara “lånar pengarna” i väntan på nästa stora vinst som ska lösa alla problem.  

Per Binde, docent i socialantropologi och spelforskare vid Stockholms universitet, har tillsammans med två forskarkollegor undersökt sambandet mellan spelproblem och kriminalitet. Efter att ha sökt igenom alla domar av svenska domstolar under en femårsperiod kunde man identifiera 282 fall där det var uppenbart att brotten hade begåtts som en följd av spelproblem. När forskarna tittade närmare på gärningspersonerna såg man att kvinnor, äldre och tidigare ostraffade individer var överrepresenterade jämfört med nationell statistik över brott i allmänhet.

Det finns också personer som i grunden är kriminella och som samtidigt har spelproblem. Spelandet blir en av drivkrafterna bakom kriminaliteten på samma sätt som drogberoende. 

Kriteriet som försvann

Tidigare ingick ett kriterium om kriminellt beteende i det psykiatriska diagnossystemet DSM, som används för att diagnosticera hasardsspelsyndrom. I samband med den senaste uppdateringen togs kriteriet bort.

– Det var ett ganska logiskt beslut eftersom kriminalitetskriteriet sällan behövs för att fastställa att någon har problem med spel. Uppfyller man det kriteriet uppfyller man nästan alltid de andra också, menar Jakob Jonsson, PhD och klinisk psykolog på Sustainable Care. 

Samtidigt riskerar det att ta bort fokus från en allvarlig negativ konsekvens.

– Den möjliga nackdelen med att ta bort kriteriet är att vi tappar bort en allvarlig konsekvens som är ganska vanlig. Diagnoskriteriet var en påminnelse till kliniker att prata om kriminalitet. Om du har begått kriminella handlingar för att finansiera ditt spelande har du mer än bara ett spelproblem att hantera. Det börjar leva sitt eget liv, och du riskerar att bli upptäckt, åtalad och dömd. 

Vikten av att upptäcka och behandla spelproblem

Spelbolag, sjukvård, socialtjänst och arbetsgivare spelar en viktig roll i att upptäcka spelproblem och erbjuda tidig hjälp. 

– För spelbolag handlar det om att vara vaksamma inför kunder som spelar över sina tillgångar eller har andra indikationer på spelproblem – både för att upptäcka tecken på spelproblem och försök till penningtvätt. Sjukvård, socialtjänst och arbetsgivare behöver ställa frågor om spel och erbjuda stöd och behandling även vid mildare problem, menar Jakob.

Även inom kriminalvården och frivården finns det all anledning att arbeta med spelproblematik.  

– Om man fortsätter med något som gör att man hela tiden läcker pengar blir det svårt att sluta begå brott. Kriminalvård och frivård behöver ställa frågor om spel precis på samma sätt som man gör med alkohol, och som en del av rehabiliteringen bör man erbjuda möjlighet till spelberoendebehandling för den som behöver. 

I Finland samarbetar kriminalvården med stiftelsen RETS för att utbilda personal inom kriminal- och frivård i att upptäcka tecken på spelproblem. Individer som visar tecken på spelproblem hänvisas till en anpassad version av Sustainable Cares onlinebehandling för spelproblem.

Vill du veta mer om projektet? Här kan du läsa en intervju med Sofia Holmberg, projektledare på RETS.

Nästa
Nästa

89 % högre risk att bli långtidssjukskriven som spelberoende